Båtdåp
"Morild" ble båten døpt

Champagneskål
Gudmor Grete Sollesnes Winther hilste i fire himmelretninger, ønsket Morild lykke til og skålte for kong Neptun.
Båten ble døpt 22. oktober 2015 med styret og de ansatte til stede.

Båtnavnet
Morild er plankton som produserer og utstråler lys ved bevegelser i vannet. Katamaranen er utstyrt med verktøy som vil gjøre arbeidet på sjøanleggene betydelig lettere.
Etter år med tunge løft og vanskelige arbeidsoperasjoner har de ansatte fått et praktisk og etterlengtet båt. Båten er dermed et stort lyspunkt og navnet Morild passer veldig godt. Steinar Berthelsen, teknisk driftsansvarlig på sjøanleggene hadde idéen til navnet.

Gudmor
Grete Sollesnes Winther var styrets leder da det ble vedtatt å bygge arbeidsbåt. Det var derfor naturlig at styret ønsket henne som gudmor for båten.
Avdelingsleder på sjøanleggene Atle Skutvik overleverer en gave fra Havbruksstasjonen.
Katamaranen
Båten ble bygget av Grovfjord Mek. Verksted. Dette er en standard lokalitetsbåt for oppdrettsnæringa, med noen tilpasninger for Havbruksstasjonens bruk. Båten har 12 passasjerplasser og mannskap på 4, totalt 16 personer. Båten er 13,9 meter lang og 7,2 meter bred.
Mer om fenomenet morild
Morild er et lysfenomen i havet forårsaket av spesielle egenskaper hos noen planktonarter. Og plankton er jo fundamentet i økosystemet vårt.
Morild er små encellede organismer som produserer og utstråler lys ved bevegelser i vannet. Det er særlig utover sommeren, og helst om natten, at fenomenet observeres. Hvor mye lys de avgir er avhengig av hvor mye lys de har tatt opp om dagen. I Norge er arter av gonyaulax, noctiluca og ceratium dominerende.
Navnet er avledet fra oldnordisk. Det er beslektet til engelsk (spesielt shetlandsdialekt) "mareel", islandsk "maurildi", dansk "marild", svensk "mareld" og finsk "merituli".